Φεστιβάλ Δράμας 2018: «30» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη | FLIX

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Ηθοποιοί: Πόπη Αβραάμ, Γιάννα Λευκάτη, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Νικολαίδης / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης / Σενάριο: Γιώργος Αβραάμ / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Αβρααμίδης / Μοντάζ: Γιώργος Γκικαπέππας / Ήχος: Σταύρος Τερλίκκας / Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου / Σκηνικά: Πάρης Μανώλη / Κοστούμια: Σιμόνη Γεωργίου / Makeup artist: Νικόλ Χατζηνικολάου / Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Αβραάμ - Walking Around The World productions
Η ταινία
Κύπρος, 1974. Η Μαρία προσπαθεί να μάθει νέα για τον γιο της που βρίσκεται στο μέτωπο. Ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας θα σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή της.
Ο σκηνοθέτης
Ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Η τελευταία του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «30», η οποία κυκλοφόρησε αρχές του 2018, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό μέρος του 41ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Η ταινία «30» περιλαμβάνεται στον κατάλογο ταινιών μικρού μήκους των Καννών (14-19 Μαΐου 2018). Οι ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, στην Ισπανία, Σουηδία, Ινδία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο και Αλεξάνδρεια. Επίσης έχουν προβληθεί σε εμπορική ζώνη σε κινηματογράφους στο Λονδίνο, την Ουγγαρία και την Κύπρο. Το βραβευμένο δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες μέρες» παραγωγής 2015, είναι σε παγκόσμια διανομή από την γαλλική εταιρεία 10Francs. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ελπίδα ενάντια στην απελπισία», παραγωγής 2008 είναι σε παγκόσμια διανομή από την Αμερικανική εταιρεία FilmsMediaGroup. Το ντοκιμαντέρ «Μια αληθινή ιστορία» παραγωγής 2007 προτάθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για το βραβείο Δημοσιογραφίας σε Ευρωπαικό διαγωνισμό. Παρέδωσε σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Frederick με θέμα το «δημιουργικό και τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ». Εργάζεται ως κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης. Ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης συμμετέχει για τα επόμενα δύο χρόνια στο διοικητικό συμβούλιοου της Eνωσης Σκηνοθετών Κύπρου, ως Εκπρόσωπος Κινηματογράφου.
Φιλμογραφία
«30» (2018, ταινία μυθοπλασίας, 15')
Πολυαγαπημένες Μέρες (2015, δημιουργικό ντοκιμαντέρ, 75', Διανομή από την εταιρεία 10FRANCS στη Γαλλία)
Ελπίδα ενάντια στην απελπισία (2008, ντοκιμαντέρ, 45', Διανομή στις ΗΠΑ από την FILMSMEDIAGROUP)
Μια αληθινή ιστορία (2007, ντοκιμαντέρ 30')
4 ερωτήσεις για το «30»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
H ταινία «30», σε σενάριο Γιώργου Αβραάμ, είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Όταν το διάβασα με άγγιξε συναισθηματικά και θεώρησα χρέος μου να κάνω αυτή την ταινία. Όσο δύσκολο και να είναι ως θέμα, ήθελα να κάνω μια ταινία που αφορά τον τόπο μου. Διαβάζοντας το σενάριο έβλεπα τα γεγονότα να εξελίσσονται μπροστά μου σε εικόνες. Η ιστορία μας πραγματεύεται την απώλεια και το δράμα μιας μάνας, μιας οικογένειας, που ψάχνει να μάθει νέα για το γιο της που βρίσκεται στο μέτωπο. Είναι μια ιστορία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη ψυχή μου.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Ειναι μια συγκλονιστική ιστορία που λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 1974. Μια ιστορία που καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη πτυχή του κυπριακού δράματος.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Διαβάζουμε όλοι μας για τις επιτυχίες Ελλήνων δημιουργών τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό και αυτό είναι σημαντικό. Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τον κινηματογράφο και τις τέχνες ευρύτερα σε μεγάλο βαθμό κυρίως γιατί τις...Διαβάστε περισσότερα>>