Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Η Φάμπρικα» του Αλέξανδρου Σικαλιά | FLIX

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σικαλιάς / Ηθοποιοί: Πέτρος Γούτης, Λευτέρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μουζακίτης, Νάντια Ανθοπούλου, Γιάννης Παγανιάς, Μάνος Βόργιος Γερωνυμάκης, Κώστας Κακαβάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Θάνος Αβδουλάς, Αιμίλιος Λούφας, Θωμάς Τσαντήλας, Παναγιώτης Γιαννούλας, Ζαφείρης Χρονόπουλος, Βαγγέλης Σταθόπουλος, Γιάννης Δεμάγκος / Φωτογραφία: Μανώλης Νάθενας / Παραγωγή: Αλέξανδρος Σικαλιάς / Βοηθός Σκηνοθέτης: Πάνος Νακούδης / Βοηθοί Παραγωγής: Αναστασία Ναζλίδου, Γιώργος Δογορίτης / Σκρίπτ: Χρήστος Κοντοδήμας / Ηχολήπτης: Παναγιώτης Ελευθέριος Φωτόπουλος / Σκηνογραφία: Χρήστος Ανδριόπουλος / Μακιγιάζ: Άρτεμης Βαλτατζή, Ελένη Αυλωνίτη / Μοντάζ: Αλέξανδρος Σικαλιάς / Sound Design: Παναγιώτης Ελευθέριος Φωτόπουλος, Βαγγέλης Πυρπύλης / Εκτέλεση Παραγωγής: Blacklight Productions / Χώροι/Τοποθεσίες: Αλέξανδρος Σικαλιάς / Μετάφραση/Υποτιτλισμός: Μιχάλης Μπούφης
Η ταινία
Ο Παναγιώτης είναι ένας εργάτης σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά. Τίμιος και αγαπητός από όλους έχει πάνω από όλα τους φίλους και συναδέλφους του. Μια μέρα τον καλεί στο γραφείο του ο προϊστάμενος του εργοστασίου ζητώντας να του αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από το μαύρο εμπόριο μετάλλων από τις αποθήκες του εργοστασίου με αντάλλαγμα τη θέση του όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί. Ο ήρωας μας αρνείται την πρόταση του ανωτέρου του αλλά λίγες μέρες μετά, από ένα τυχαίο γεγονός ανακαλύπτει ότι ο φίλος του και πρόεδρος του σωματείου είναι υπεύθυνος των κλοπών από τα αποθέματα του εργοστασίου. Έτσι, πέφτει σε ένα ηθικό δίλημμα για το αν πρέπει να αποκαλύψει το ποιοι είναι υπεύθυνοι ή όχι στον προϊστάμενο ή να προσπαθήσει να μεταπείσει τον φίλο του για το καλό όλων ενώ ταυτόχρονα τα οικογενειακά βάρη τον πιέζουν ακόμη περισσότερο.
Ο σκηνοθέτης
Ο Αλέξανδρος Σικαλιάς σπούδασε σκηνοθεσία στο τμήμα Κινηματογράφου του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ. Ζει στο Περιστέρι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο και την ερασιτεχνική κινηματογράφηση διαφόρων θεμάτων της καθημερινότητας, κυρίως όμως του σιδηροδρόμου, τον οδήγησε από πολύ νωρίς να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθούσε. Αμέσως μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, ξεκινά τις σπουδές του στην Αθήνα. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε χρέη συμβούλου τοποθεσιών γυρισμάτων, βοηθού σκηνοθέτη αλλά και στο χώρο του μοντάζ. Η πρώτη ταινία που υπογράφει ο Αλέξανδρος είναι «Η Φάμπρικα» η οποία αποτελεί και την πτυχιακή ταινία του.
4 ερωτήσεις για τη «Φάμπρικα»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Τα τελευταία 8 χρόνια η οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας έχει αποκαλύψει μια βαθύτερη κοινωνική κρίση. Ξεσκεπάζοντας καταστάσεις, αποδομώντας «βασίλεια» και «βασιλιάδες», αποκαλύπτοντας ένα σάπιο σύστημα το οποίο τροφοδοτούσε με ισχύ και χρήμα, αντίστοιχα, τους κατάλληλους αποδέκτες έτσι ώστε να παραμένει η κοινωνία σε μια «ύπνωση» διατηρώντας τα αντίστοιχα συμφέροντα. Ο συνδικαλισμός, λοιπόν, στους χώρους εργασίας και – κυρίως – στις βιομηχανίες εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπο χάνοντας την αρχική δύναμη ενωμένων εργατών και δίνοντας...Διαβάστε περισσότερα>>