Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ρίτα» του Γιώργου Δανόπουλου | FLIX

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Γιώργος Δανόπουλος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Δανόπουλος / Μοντάζ: Κυρηναίος Παπαδημάτος / Μουσική: Γιώργος Λαιμός / Κάμερα: Γιώργος Δανόπουλος, Στρατής Βογιατζής, Ιάσονας Αρβανιτάκης / Sound Design: Γιώργος Λαιμός / Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης / Colorist: Μάνθος Σάρδης / vfx compositing: Γιάννης Τσουρέλης / Γραφικά: Εύα Λαμπάρα / dcp format: 2|35 / Μετάφραση: Τατιάνα Σουρλά / Υποτιτλισμός: Λήδα Σουρλά / Συμπαραγωγή: Crazy Mutt Films Ltd / Παραγωγή: Γιώργος Δανόπουλος
Η ταινία
Η Ρίτα, μια ιερόδουλη της παλιάς Αθήνας, περιγράφει γεγονότα της ζωής της και πλευρές του χαρακτήρα της που κάθε άλλο παρά ιερόδουλη θυμίζουν. Όλα αυτά έγιναν εφόδια για να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις μεγάλης δυσκολίας. Ο σκηνοθέτης μάς παίρνει από το χέρι και μας παρουσιάζει τον αιχμηρό κόσμο των αθηναϊκών πορνείων. Η περιπλάνηση στους εσωτερικούς χώρους των οίκων ανοχής, με τη γλυκιά φωνή της Ρίτας να συνοδεύει τις εικόνες, δημιουργεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ασχήμιας και ομορφιάς.
Ο σκηνοθέτης
Ο Γιώργος Δανόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρία ηχοληψίας και ιστορία κινηματογράφου στη σχολή Παπαντωνοπούλου, ενώ παράλληλα άσκησε την πρακτική του σε πολλές live συναυλίες ανά την Ελλάδα, ως βοηθός ηχολήπτη. Από το 2001 ως το 2014 εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως ηχολήπτης και εικονολήπτης στις εσωτερικές και εξωτερικές παραγωγές της. Κατά το ίδιο διάστημα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά και με τη φωτογραφία, και πολύ σύντομα συνεργάστηκε επαγγελματικά με διάφορα έντυπα, στον τομέα του κοινωνικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, όπως το Athens Art Puzzle. Το 2010, έπειτα από προσωπική του πρωτοβουλία, πραγματοποίησε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με το ντοκιμαντέρ «Οπερέτα ο Κόσμος Σου», στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά δυστυχώς η ταινία δεν πήρε τον δρόμο των φεστιβάλ, καθώς υπήρξαν προβλήματα με τα μουσικά δικαιώματα. Εχει εργαστεί σε τηλεοπτικές παραγωγές ως εικονολήπτης, έχει δημιουργήσει βιντεοκλίπ και θεατρικά τρέιλερ, έχει συνεργαστεί με πρακτορεία του εξωτερικού όπως το Sipa Press για παραγωγές στην Ελλάδα και συμμετέχει επίσης στα εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα του Caravan Project. Το 2018 ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ρίτα», μια ταινία που περιγράφει την ιστορία μιας παλιάς ιερόδουλης της Αθήνας.
4 ερωτήσεις για τη «Ρίτα»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
H ταινία ξεκίνησε από μια σκηνοθετική προσέγγιση που επιχειρήσαμε στο περιβάλλον της Ρίτας μαζί με τον Στρατή Βογιατζή, στο πλαίσιο.. Διαβάστε περισσότερα>>