Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Thin Green Line» του Μάριου Ψαρά | FLIX

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Η ταινία
Πράσινη Γραμμή ονομάζεται η γραμμή κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει την Κύπρο στον τουρκοκρατούμενο βορρά και στον ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία νότο. Η ταινία «Thin Green Line» αφηγείται τρεις πραγματικές ιστορίες αγάπης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής το 2003. Οι ήρωες αφηγούνται τις δυσκολίες της σχέσης τους, τα όνειρά που έκαναν μαζί αλλά και τις διακρίσεις που δέχτηκαν από τους γύρω τους. Κάποιοι λύγισαν, κάποιοι άλλοι όμως το πάλεψαν...
Ο σκηνοθέτης
Ο Μάριος Ψαράς γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κι ακολούθως έκανε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στις Σπουδές Κινηματογράφου στο Queen Mary University of London. Έχει διδάξει θεωρία κινηματογράφου στα πανεπιστήμια Queen Mary και King’s College London, έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Οξφόρδης και Bochum, κι έχει εκδώσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Queer Greek Weird Wave: Ethics, Politics and the Crisis of Meaning (London: Palgrave Macmillan, 2016), καλλιτεχνικός διευθυντής του ετήσιου φεστιβάλ Cyprus Short Film Day στο Λονδίνο, μέλος της προκριματικής επιτροπής επιλογής κυπριακών ταινιών του ISFFC, και μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού Filmicon: Journal of Greek Film Studies. Εχει, επίσης, εργαστεί στην εκπαίδευση, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο θέατρο.
Φιλμογραφία
An-Other Love - 2011 
On the Rooftop - 2010 
Close to You - 2009
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Οι προσωπικές ιστορίες φίλων και ανθρώπων γύρω μου με ενέπνευσαν να διερευνήσω κινηματογραφικά πώς ο έρωτας μπορεί να υπερβεί όλα αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους (γλώσσα, θρησκεία, έθνος, ιστορία, διακρίσεις, ρατσισμός, ταμπού).
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Η ταινία μας αποτελεί ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο ηθοποιοί αφηγούνται πραγματικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ανεξαρτήτως...Διαβάστε περισσότερα>>