Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Χειμώνας 2013-2014: Ανοιχτά Μαθήματα Κινηματογράφου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης διοργανώνει ένα σύνολο 6 ανοιχτών μαθημάτων με θέμα «Η Τέχνη του Χρόνου. Θεωρία και Ιστορία Κινηματογράφου».
Τα μαθήματα θα διεξάγονται από 22 Ιανουαρίου έως 2 Απριλίου 2014 κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 19.30 στο 10ο Δημοτικό Πετρούπολης (Αγ. Γλυκερίας και Αθ. Διάκου 120, πλατεία ΗΡΩ) όπου θα εναλλάσσονται με τις προβολές της Λέσχης.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων από την εισηγήτρια,
Δρ. Ιουλία Μέρμηγκα 

Τα μαθήματα αποσκοπούν στην εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με μια θεωρητική προσέγγιση του κινηματογράφου, η οποία βασίζεται στις έννοιες της κίνησης και του χρόνου, καθώς και σε μια ιδιόμορφη προσέγγιση της ιστορίας του.  Συζητώντας αποσπάσματα από μια ευρεία επιλογή ταινιών του 20ου αιώνα, αιώνα του κινηματογράφου, τα μαθήματα θα ασχοληθούν με την κυριότερη κινηματογραφική πράξη, το μοντάζ, με το πώς οι προπολεμικές και μεταπολεμικές πρωτοπορίες απαντούν στο κυρίαρχο παράδειγμα του Χόλυγουντ, με έννοιες που πυροδοτούν την κινηματογραφική πράξη και θέαση (αντίληψη, συναίσθημα, δράση, μνήμη, διάρκεια), καθώς και με το πώς ο κινηματογράφος, όταν είναι τέχνη, είναι τέχνη του χρόνου. Στο τέλος των μαθημάτων, ο/η συμμετέχων/ουσα θα μπορεί να διαβάσει τον κινηματογράφο με ένα περισσότερο κριτικό και στοχαστικό τρόπο.

Σχέδιο Μαθημάτων

22/1/14 19:30
1. Η Κίνηση στον Κινηματογράφο I

-Το παράλληλο εναλλασσόμενο, το συγκλίνον μοντάζ στον πρώιμο αμερικανικό κινηματογράφο και το διαλεκτικό μοντάζ στο σοβιετικό κινηματογράφο. Το γκρο-πλάνο.
-Προπολεμικές κινηματογραφικές πρωτοπορίες: γαλλικός ιμπρεσιονισμός και γερμανικός εξπρεσιονισμός.

5/2/14 19:30
2. Η Κίνηση στον Κινηματογράφο II

-Η κινηματογραφική κίνηση και το μοντάζ σε σχέση με τις έννοιες: αντίληψη, συναίσθημα, ενόρμηση, δράση. Ο αισθητηριοκινητικός δεσμός του κλασικού κινηματογράφου.    

19/2/14 19:30
3. Η Κίνηση στον Κινηματογράφο ΙΙΙ

-Η κινηματογραφική κίνηση και το μοντάζ σε σχέση με τις έννοιες: ενόρμηση, δράση.
-Ο βωβός και ο ομιλών κινηματογράφος.

5/3/14 19:30
4. Ο Χρόνος στον Κινηματογράφο Ι

-Η ολοκλήρωση της εικόνας-κίνηση και η ρήξη του αισθητηριοκινητικού δεσμού..
-Η ανάδυση της άμεσης εικόνας του κινηματογραφικού χρόνου: Μεταπολεμικές κινηματογραφικές πρωτοπορίες. Nεορεαλισμός, νουβέλ-βαγκ, νέος γερμανικός κινηματογράφος.
          
19/3/14 19:30
5. Ο Χρόνος στον Κινηματογράφο ΙΙ

-Μνήμη και φλας μπακ. 
-Μνήμη και όνειρο.
                  
-Ο χρόνος και  η παρεκκλίνουσα κίνηση στο σύγχρονο κινηματογράφο. Η μνήμη και ο χρόνος στο κάτοπτρο, οι σχέσεις φανταστικού και πραγματικού, τάξεις του χρόνου, επίπεδα του παρελθόντος, αιχμές του παρόντος.

2/4/14 19:30
6. Ο Χρόνος στον Κινηματογράφο ΙΙΙ

-Η έννοια της αλήθειας και οι δημιουργικές δυνάμεις του ψευδούς, οι σειρές του χρόνου και η άμεση παρουσία του στον κινηματογράφο. Τα διάκενα για τη νόηση, ο/η σκεπτόμενος/η θεατής και η τέχνη του κινηματογράφου. 

Σε κάθε συνάντηση θα γίνεται προβολή αποσπασμάτων ταινιών που αντιπροσωπεύουν τις υπο εξέταση έννοιες, ενώ θα προτείνονται και συγκεκριμένες ταινίες για θέαση.


*Η Ιουλία Μέρμηγκα μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Τέχνες των Μέσων και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Plymouth.  Είναι Δρ. Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρώπινης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. και μελέτησε τον κινηματογράφο σε σχέση κυρίως με τη φιλοσοφία. Διδάσκει σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης  στο Ε.Κ.Π.Α., είναι συνεργάτις της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ερασιτέχνης κινηματογραφίστρια.   
Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 καλοκαίρι 2024 πρόγραμμα 2021 Ιανουάριος 2024 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2024 Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού