Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

35ο Συνέδριο ΟΚΛΕ "Ο Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση" | Χανιά 21-23/10/2022

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης ήταν και φέτος παρούσα στο 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Φέτος το Συνέδριο με θέμα "Ο Κινηματογράφος στην Εκπάιδευση", διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Cine-Ιστορίες (Κινηματογραφική Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων. Ένα συνέδριο που περιελάμβανε προβολές, αφιερώματα, τιμητικές εκδηλώσεις, εισηγήσεις, ομιλίες και συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, ξεναγήσεις και ενσωματώθηκε στις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Είχαμε τη μεγάλη χαρά να δούμε σε πρώτη πανελλήνια προβολή το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ "Θ. Αγγελόπουλος-Ν. Παναγιωτόπουλος, ο καθένας και η μουσική του" σε σκηνοθεσία Α. Κόκκινου και Γ. Σολδάτου για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου που το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του "Η άλλη θάλασσα", η οποία και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και να μας ξεναγήσουν στη φωτογραφική έκθεση "Tο βλέμμα της αιωνιότητας" του Ηλία Μπουργιώτη. Να παρακολουθήσουμε επίσης, ένα άλλο υπέροχο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Λ. Χαρωνίτη "Ν.Καζαντζάκης - Ακροβάτης πάνω από το χάος" του Λ. Χαρωνίτη και να απολαύσουμε την παρουσίαση του βιβλίου του ίδιου του σκηνοθέτη "Μνήμες...και σκέψεις σκόρπιες με το Θόδωρο Αγγελόπουλο" που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου.

Ήρθαμε σε πρώτη επαφή με το βιβλίο του Χ. Σκυλλάκου "Ελληνική κριτική και Eλληνικός Κινηματογράφος - Προσεγγίσεις, Πρόσωπα & Ντοκουμέντα | Τόμος: Α' 1925-1975" που μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Παρακολουθήσαμε την ταινία του Κ. Γαβρά "Αμήν" και να απολαύσαμε στη συνέχεια τον ίδιο να μας μιλάει για την πορεία της ζωής του, τις απόψεις του για τη δύναμη του κινηματογράφου, να ακούσουμε τον ίδιο, αλλά και πολλούς ομιλητές να μας μιλούν για την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών, προκειμένου αυτά να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου και μέσω αυτής να μπορούν να αποκωδικοποιούν την εικόνα που τόσο έχει εισβάλλει στη ζωή τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους σκέψη και ματιά.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να γράφουμε με τις ώρες για το συνέδριο, για όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε, για τους ανθρώπους που συναντήσαμε, για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε μαζί τους, για την πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα που υπήρχε καθ'όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Εμείς, η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης, μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που τους συνδέει η αγάπη τους και ο ενθουσιασμός τους για τον κινηματογράφο, καθώς και η δημιουργική συζήτηση γύρω από τις κινηματογραφικές ταινίες, προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε μέσα στα κινηματογραφικά δρώμενα προκειμένου να αναδείξουμε αυτό που κάθε φορά διαπιστώνουμε και αποτελεί ίσως και τον βασικό λόγο της παρουσίας μας και της προσπάθειάς μας να φέρουμε όσο το δυνατό όλο και μεγαλύτερο κοινό κοντά στον κινηματογράφο. Να αναδείξουμε ότι η μεγάλη οθόνη δεν αποτελεί μόνο ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο (όπως είχε γράψει ο Αντρέ Μπαζέν), αλλά ταυτόχρονα η θέαση των ταινιών είναι μια κοινωνική και όχι μοναχική διαδικασία, αφού ο ίδιος ο άνθρωπος είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων στη διαλεκτική τους αλληλεπίδραση.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου ένα πλήθος ταινιών μας καλούν να τις απολαύσουμε και να τις μοιραστούμε μαζί σας.Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 editorial άρθρα Κινηματοθέατρο Πετρούπολις Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία καλοκαίρι 2024 Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Ιανουάριος 2024 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2024 Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού