Η Στολή του Λοχαγού

Πολεμική (2018) | Α/Μ | Διάρκεια: 118' | Γερμανογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σβέντκε με τους: Μίλαν Πέσελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Χούμπαχερ
Απρίλιος 1945, Γερμανία. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδεύει προς το τέλος, και  η ήττα της Γερμανίας φαίνεται σχεδόν βέβαιη. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί στρατιώτες  λιποτακτούν  προκειμένου  να γλιτώσουν. Ένας από τους  λιποτάκτες, ο 19χρονος Willi Herold, ένας απλός στρατιώτης, τρέχει να ξεφύγει από τους στρατιωτικούς που  τον κυνηγάνε για προδοσία. Όταν βρει την σχολή ενός παρασημοφορημένου λοχαγού της Luftwaffe, θα την βάλει και θα προσποιηθεί ότι είναι λοχαγός.
"...πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την σχέση του ανθρώπου με την εξουσία, με τον Max Hubacher να βυθίζεται και αυτός στον ρόλο του."Moveitmag.gr
"Πώς το "μικρό γουρουνάκι" μετατρέπεται σε αδηφάγο τέρας; Πώς το φοβισμένο θύμα σε αδίστακτο θύτη; Πώς θεριεύει το τέρας του φασισμού και ο άνθρωπος μετατρέπεται σε κτήνος; Η στολή, "το τίποτα" , "το φαίνεσθαι", η επιρροή που ασκείς μέσω αυτής, το καταφύγιο του φοβισμένου σου εαυτού, μπορεί να σε μεταμορφώσουν. Ο φόβος των άλλων που τους τυφλώνει και δε βλέπουν τι κρύβεται πίσω από τη στολή- ένας δηλαδή εξίσου τρομαγμένος άνθρωπος-το πρόσχημα που αποτελείς για αυτούς, προκειμένου με τη σειρά τους να ασκήσουν και οι ίδιοι εξουσία όταν τους δίνεται αυτή η ευκαιρία, η απροκάλυπτη βία που υπάρχει γύρω σου, είναι ικανά επίσης, να σε κάνουν τύραννο, έναν αδίστακτο φασίστα, που με το πρόσχημα της φιλοπατρίας είσαι ικανός να προβείς στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. 
Απ’ όλα τα παραπάνω διαθέτουμε. Και πολλή βία , και πολύ εθνικισμό, και πολλούς φασίστες και πιο πολλούς ακόμα εν δυνάμει φασίστες. Άρα η συγκεκριμένη ταινία, είναι επίκαιρη όσο ποτέ…" - Καλλίτσα Βλάχου (Μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης)
Δευτέρα 10/6 - Τρίτη 11/6/2019
21:00 & 23:15
Γενική Είσοδος 5€
Facebook Event >>
Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Σινέ Πετρούπολις