Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ave Eva» της Ολίβια Τβαρντόβσκα | FLIX

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Ολίβια Τβαρντόβσκα / Ηθοποιοί: Εμμανουέλα Πιτσίκα, Ελένη Βεργέτη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Σκουλά, Eduardito Lucena / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Beata Rakoczy / Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Χρύσα Σερδάρη / Μοντάζ: Αναστασία Μελία Ελευθερίου / Σχεδιασμός Ηχου: Adriano Mantova / Μουσική: Πανού / Παραγωγή: Ολίβια Τβαρντόβσκα
Η ταινία
Η επτάχρονη Εύα ζει μαζί με τους γονείς της και τον μικρότερο αδελφό της. Η ζωή της αποτελείται από στιγμές παιχνιδιού και παρατήρηση της φύσης. Όλα κυλάνε ομαλά μέχρι τη στιγμή που η Εύα πετυχαίνει τους γονείς της να κάνουν έρωτα. Το θέαμα αυτό, δυσβάσταχτα άγνωστο, μυστήριο και βίαιο, της προκαλεί τρόμο και περιέργεια ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, μαθαίνει από τα μεγαλύτερα κορίτσια του κολυμβητηρίου πως η συνέπεια αυτής της πράξης (που ως πράξη παραμένει αινιγματική ως το τέλος) είναι ο ερχομός ενός νέου παιδιού στην οικογένεια.
Με το παιδικό μα έξυπνο μυαλό, η Εύα συνάγει το συμπέρασμα πως η μητέρα παχαίνοντας σταδιακά θα βγάλει από το σώμα της ένα παιδί. Αυτό το ενδεχόμενο της προκαλεί ανησυχία και σημαδεύει την αρχή μιας εμμονής. Από εδώ και πέρα, η Εύα θα ζει μέσα από τις φαντασιώσεις της, προσπαθώντας να αποτρέψει τον υποτιθέμενο ερχομό του νέου παιδιού. Θα κάνει τα πάντα για να μην αφήσει τους γονείς να επαναλάβουν την αινιγματική τους συμπλοκή: θα επιτεθεί στον πατέρα, θα παρακαλέσει τον Θεό να γυρίσει το χρόνο πίσω, θα παρακολουθήσει τη μητέρα. Σταδιακά, η Εύα θα αρχίσει να μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασίωση. Μέσα από τα οράματα, τα όνειρα και τις οπτασίες, τα δύο επίπεδα της αντίληψης θα ενωθούν και το κορίτσι θα βάλει τέλος στην εμμονή της βάζοντας φωτιά στο σπίτι. Το επόμενο πρωί, η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά. Ήταν άραγε πραγματικές οι φλόγες της νύχτας; Δεν θα μάθουμε ποτέ.
Η σκηνοθέτης
Η Ολίβια Τβαρντόβσκα (Oliwia Twardowska), σκηνοθέτης, γεννήθηκε στο Λότζ της Πολωνίας και τελείωσε τη Σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ, αποκτώντας πτυχίο σκηνοθεσίας. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους («Τελεφερίκ» του 2011 - διπλωματική, «Ανεμογραφία» του 2012 - παραγωγή του ΕΚΚ, «Ave Eva» του 2018). Συνεργάζεται με την ιταλική τηλεόραση RAI 5, όπου σκηνοθετεί και κινηματογραφεί μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Από το 2014, συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, καθώς και με το Πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Τελευταία, ασχολείται με μικρές φόρμες αφήγησης, πορτρέτα τεκμηρίωσης και το transmedia. Συμμετείχε σε προγράμματα ανάπτυξης σεναρίου της MEDIA DESK (Salonica Studio, Four Corners).
Φιλμογραφία
2011 Τελεφερίκ 
2012 Ανεμογραφία 
2018 Ave Eva
4 ερωτήσεις για το «Ave Eva»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Το θέμα για το οποίο μιλά η ταινία «Ave Eva» είναι διαχρονικό, σχετίζεται με την ύπαρξη και τον έσω κόσμο του ανθρώπου, αφορά ένα παλαιό, βαθύ και έντονο προσωπικό βίωμα, και δεν παρακολουθεί την εξωτερική επικαιρότητα, αλλά μια εσωτερική –μόνιμη και συγχρόνως επείγουσα– ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασής του.
Ήθελα να αφηγηθώ αυτήν την ιστορία γιατί –εκτός από προσωπικό βίωμα– σχετίζεται με μια...Διαβάστε περισσότερα>> 
Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 editorial άρθρα Κινηματοθέατρο Πετρούπολις Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία καλοκαίρι 2024 Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Ιανουάριος 2024 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2024 Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού