Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος
Το ντοκιμαντέρ «Εγώ κι ο ίσκιος μου» είναι η υλοποίηση μιας ιδέας φίλων, που θέλησαν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Νίκου Παπάζογλου.
Ο Νίκος Παπάζογλου αποτέλεσε μια χαρισματική φυσιογνωμία για την ελληνική μουσική σκηνή. Το «ηλεκτρικό» του ξεκίνημα έδεσε αρμονικά με την αγάπη για τους λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς, δημιουργώντας ένα πρωτάκουστο για την εποχή ύφος. Τα στοιχεία της παράδοσης, που είχε εξάλλου σαν βιώματα από την προσφυγική οικογένειά του και ο ξεχωριστός τρόπος ερμηνείας, ήρθαν να το «δέσουν» γερά και να το καθιερώσουν. Η πολυπραγμοσύνη και η διάθεση να ελέγχει πλήρως τα τραγούδια του, τον έκαναν να στήσει με τα χέρια του ένα από τα πρώτα στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μαστόρεψε, προβάρισε, δημιούργησε και έδωσε το πρώτο βήμα σε μια γενιά εσωστρεφών καλλιτεχνών και σχημάτων, που έμελλε να παίξουν ως τις μέρες μας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής του τόπου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι συντελεστές της ταινίας το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της, ήταν η συνεννόηση τους με τη γυναίκα του Βαρβάρα Γουίλιαμς. Η ίδια τους εμπιστεύτηκε το εγχείρημα και τους έδωσε σημαντικές επαφές και αρχειακό υλικό. Έπειτα με ταξίδια σε Αθήνα – Νίσυρο – Θεσσαλονίκη ήρθε και η επαφή και η «γνωριμία» με το Νίκο μέσα από φίλους και συνεργάτες του.
Συντελεστές
Ο Μιχάλης Αριστείδου και ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος ανέλαβαν τη σκηνοθεσία. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με μεγαλύτερη διάκριση το βραβείο κοινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για το ντοκιμαντέρ «Βιογραφία μιας ηχογράφησης». Ο Γιώργος Δορλής και ο Κώστας Σαλλής συνεργάζονται μουσικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μελετώντας κυρίως το ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά και προτείνοντας δικές τους δημιουργίες. Όλοι μαζί έκαναν την ερευνά μεταξύ 2014-2016. Με την έναρξη των γυρισμάτων, προστέθηκαν δυο έμπειροι φίλοι και συνεργάτες: Ο Γιώργος Σαγανάς στον ήχο και ο Πέτρος Κολοτούρος στην εικονοληψία.


Κυριακή 27/5/2018 
Ώρα προβολής 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
Θερινός Κινηματογράφος "Σινέ Πετρούπολις"