Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού
Ελλάδα (2002) | Διάρκεια: 26' | Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης | Σενάριο: Αντώνης Μποσκοΐτης | Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος | Μοντάζ: Ανδρέας Ταρνανάς | Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Ηλίας Λιούγκος | Αφήγηση: Εύα Κοταμανίδου
Η ταινία "Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού" αποτελεί ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της ερμηνεύτριας Φλέρυς Νταντωνάκη (1937 - 1998), της φωνής που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν στενά, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Νένα Βενετσάνου και ο Σπύρος Σακκάς, το ντοκιμαντέρ ιχνηλατεί τη διαδρομή μιας "ιέριας" του ελληνικού τραγουδιού.
Από τα πρώτα της βήματα και τη θριαμβευτική πορεία στη Νέα Υόρκη, μέχρι την επιστροφή στην Ελλάδα, τον "Μεγάλο Ερωτικό" και την εσωτερική της απομόνωση, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει την εύθραυστη προσωπικότητα και το σπάνιο χάρισμα μιας γυναίκας που υπήρξε "ήλιος για μια εποχή πλασμένη από σκοτάδι".
🏆Η ταινία έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας.
Δείτε ακόμη:
- Cine "Πετρούπολις" | Καλοκαίρι 2026
- Echoes of Beneath: Όταν η δύναμη της ψυχής ξεπερνά κάθε εμπόδιο | EDITORIAL
- "Άμνετ": Ένα σπαρακτικό ποίημα για την απώλεια και τη λύτρωση | EDITORIAL
- Re-creation: μια ταινία για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κρίση και τη συνείδηση | EDITORIAL
- Renoir: Γιατί κλαίμε όταν κάποιος πεθαίνει; | EDITORIAL
- «Εδώ μιλάνε για λατρεία» | EDITORIAL
- «Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα» του Άρη Δόριζα | EDITORIAL
- «Το Παρίσι του Σουλεϊμάν» του Μπορίς Λοζκίν | EDITORIAL
