Η Ανατολή έδυσε - 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: 75'| Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αλέξανδρος Παπαηλιού, Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γαλαζούλας, Μοντάζ: Ξενοφών Λατινάκης, Ήχος: Έλλη Πολίτη, Μουσική: Γιάννης Βοργίας, Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, Παραγωγός/Παραγωγοί: Ειρήνη Σαρίογλου, Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος
Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή, Κώστα Μισαηλίδη (Νικομήδεια, 1883 – Αθήνα, 1955) καθώς και την υλοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ βασισμένου στις ανταποκρίσεις του. Ο Κώστας Μισαηλίδης, ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, κατέγραψε λεπτομέρειες και ιστορικά συμβάντα από το μέτωπο, ενώ παράλληλα διετέλεσε και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω του ότι γνώριζε άπταιστα την οθωμανική και τουρκική γλώσσα. Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για ερευνητές, ιστορικούς και για όσους θέλουν να «περιπλανηθούν» στην ιστορία, μέσα από τις περιγραφές του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.
Φιλμογραφία
2003 Πατρίδα Είναι η Παιδική Ηλικία – Et in Arcadia Ego
2006 Zonar's (μμ)
2008 Δύναμη που ξεπερνά τον άνεμο
2011 Δημήτρης Σγούρος
2016 Στη φωλιά του χρόνου
2019 Η ανατολή έδυσε