Σχεδία - 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ντοκιμαντέρ | Διάρκεια: 47' | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Λευτέρης Φυλακτός
Ζουν ανάµεσά µας; Ή ζούµε εμείς ανάµεσά τους; Είναι οι κόσµοι µας τόσο µακρινοί; Σε αυτό το επεισόδιο του "Close Up", της εβδομαδιαίας σειράς δημιουργικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, σκιαγραφείται το πορτρέτο των άστεγων συμπολιτών μας μέσα από το κοινωνικό έργο του περιοδικού δρόμου "Σχεδία".
"Δεν επαιτούν, δεν ζητούν ελεημοσύνη, δεν εκβιάζουν το συναίσθημα. Πάντα αξιοπρεπείς, πάντα με καθαρό βλέμμα, πάντα εκεί. Στέκουν περήφανα με το βουβό θάρρος των ανθρώπων που ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι το έντιμο, το σωστό, το ανθρώπινο, το ξεχωριστό. Μπορείς να τους δεις στο μετρό της Αθήνας ή σε γωνιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης να προτάσσουν το έντυπο προς τους εν δυνάμει αναγνώστες του, χωρίς πολλά λόγια και συναισθηματικές εξάρσεις. Κι αν για κάποιους οι πραγματικά ηρωικοί χαρακτήρες της εποχής μας είναι οι αντιήρωες, τότε αυτοί σίγουρα θα μπορούσαν να διεκδικούν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό… Είναι οι πωλητές της "Σχεδίας", του περιοδικού που έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένα όχημα, για να βοηθηθούν χιλιάδες άστεγοι συνάνθρωποί μας."
"Έφτασα στην τελευταία σελίδα όπου οι πωλητές λένε την ιστορία της ζωής τους. Όταν στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τις ιστορίες, συνειδητοποίησα ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί στην κατάσταση που είναι αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμη κι εγώ -το λέω με σχετική ντροπή- είχα μια εικόνα ότι αυτοί που είναι στους δρόμους είναι εκεί επειδή και λίγο τους αξίζει ή επειδή είναι και κάπως παραβατικοί. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Επειδή είμαι και από τη Θεσσαλονίκη κι έχω αδέλφια στην πόλη που είναι τέσσερα- πέντε χρόνια άνεργοι, ζουν με ελάχιστα χρήματα, αλλά για λόγους οικογενειακούς δεν βρέθηκαν στο δρόμο και ως εκ τούτου σε απόγνωση, συνειδητοποίησα ότι με δύο στραβές παραπάνω που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί, ακόμη και οι δικοί μου άνθρωποι θα μπορούσαν είναι σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση", λέει στην εφημερίδα Μακεδονία ο σκηνοθέτης.

Ετικέτες

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις καλοκαίρι 2017 Ελεύθερη είσοδος πρόγραμμα 2018 παιδική ταινία πρόγραμμα 2019 άρθρα editorial ελληνική ταινία όσκαρ καλοκαίρι 2018 Ινστιτούτο Θερβάντες πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 Πρεσβεία Αργεντινής κωμωδία Ιούλιος 2020 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Σεπτέμβριος 2020 γαλλική ταινία ισπανική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιούνιος 2020 Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία ιταλική ταινία Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Πρεσβεία Νορβηγίας Φεβρουάριος 2020 ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιανουάριος 2020 Μάρτιος 2020 Δεκέμβριος 2019 Νοέμβριος 2019 Πρεσβεία Ουρουγουάης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης