Σχεδία - 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ντοκιμαντέρ | Διάρκεια: 47' | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Λευτέρης Φυλακτός
Ζουν ανάµεσά µας; Ή ζούµε εμείς ανάµεσά τους; Είναι οι κόσµοι µας τόσο µακρινοί; Σε αυτό το επεισόδιο του "Close Up", της εβδομαδιαίας σειράς δημιουργικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, σκιαγραφείται το πορτρέτο των άστεγων συμπολιτών μας μέσα από το κοινωνικό έργο του περιοδικού δρόμου "Σχεδία".
"Δεν επαιτούν, δεν ζητούν ελεημοσύνη, δεν εκβιάζουν το συναίσθημα. Πάντα αξιοπρεπείς, πάντα με καθαρό βλέμμα, πάντα εκεί. Στέκουν περήφανα με το βουβό θάρρος των ανθρώπων που ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι το έντιμο, το σωστό, το ανθρώπινο, το ξεχωριστό. Μπορείς να τους δεις στο μετρό της Αθήνας ή σε γωνιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης να προτάσσουν το έντυπο προς τους εν δυνάμει αναγνώστες του, χωρίς πολλά λόγια και συναισθηματικές εξάρσεις. Κι αν για κάποιους οι πραγματικά ηρωικοί χαρακτήρες της εποχής μας είναι οι αντιήρωες, τότε αυτοί σίγουρα θα μπορούσαν να διεκδικούν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό… Είναι οι πωλητές της "Σχεδίας", του περιοδικού που έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένα όχημα, για να βοηθηθούν χιλιάδες άστεγοι συνάνθρωποί μας."
"Έφτασα στην τελευταία σελίδα όπου οι πωλητές λένε την ιστορία της ζωής τους. Όταν στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τις ιστορίες, συνειδητοποίησα ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί στην κατάσταση που είναι αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμη κι εγώ -το λέω με σχετική ντροπή- είχα μια εικόνα ότι αυτοί που είναι στους δρόμους είναι εκεί επειδή και λίγο τους αξίζει ή επειδή είναι και κάπως παραβατικοί. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Επειδή είμαι και από τη Θεσσαλονίκη κι έχω αδέλφια στην πόλη που είναι τέσσερα- πέντε χρόνια άνεργοι, ζουν με ελάχιστα χρήματα, αλλά για λόγους οικογενειακούς δεν βρέθηκαν στο δρόμο και ως εκ τούτου σε απόγνωση, συνειδητοποίησα ότι με δύο στραβές παραπάνω που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί, ακόμη και οι δικοί μου άνθρωποι θα μπορούσαν είναι σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση", λέει στην εφημερίδα Μακεδονία ο σκηνοθέτης.