Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αφιέρωμα σε ελληνικά Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5 – KΥΡΙΑΚΗ 31/5

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5 >> 21.00
Τα θηλυκά είναι εδώ
Ντοκιμαντέρ 2015 (Έγχρ.) Διάρκεια: 45' Κ
Ταινία σε σκηνοθεσία Ναταλία Κουτσούγερα.
Το φιλμ περιγράφει τις ζωές δυο νεαρών κοριτσιών που χορεύουν «popping», «waacking» και «house dance», μέσα από αναστοχαστικές αφηγήσεις και χορευτικές διαντιδράσεις. Η φιλία τους και οι σχέσεις τους με τις ομάδες που ανήκουν (Funky Habits, Waveomatics Crew), καθώς και με άλλους άνδρες χορευτές της hip hop κοινότητας έρχονται στο προσκήνιο. Η ταινία περιηγείται στις καθημερινές τους δραστηριότητες και διαδρομές (ταξίδια, διαγωνισμοί, show, διδασκαλίες), εστιάζοντας στις εκφάνσεις της θηλυκότητας και του φύλου σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως η χιπ χοπ κουλτούρα και αναδεικνύει το ρόλο των χορών αυτών στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της γυναικείας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη και τις δύο πρωταγωνίστριες Στέλλα και Στεφανία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5 >> 22.30
Στη φωλιά του χρόνου
Ντοκιμαντέρ 2015 (Έγχρ.) Διάρκεια: 70' Κ
Ταινία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και της Χαράς Φράγκου.
Στην ταινία οι σκηνοθέτες κατέγραψαν τις δραστηριότητες τριών νέων ανθρώπων, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο για την ανάπτυξη και τη ζωή τους. Παρουσιάζεται η διαδρομή, η δράση, τα κινητρά τους για την επιλογή τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους, ενώ οι ίδιοι σήμερα δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι απαντούν στο ερώτημα, τι είναι αληθινή ζωή και τι πραγματική επιθυμία. Όλα αυτά ο θεατής θα τα δει να εξελίσσονται μέσα σε πλούσια οικοσυστήματα της Ελλάδας. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.


ΚΥΡΙΑΚΗ 31/5 >> 21.00
Anaparastasis: Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)
Ντοκιμαντέρ 2013 (Έγχρ.) Διάρκεια 96’ Κ
 Ταινία σε σκηνοθεσία Κωστή Ζουλιάτη.

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερήθηκε ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του. Η ταινία σκιαγραφεί την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, ακολουθώντας τη διαδρομή της σύντομης ζωής του - πάντα συνυφασμένης με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση των έργων του, καθώς και από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με σχεδόν όλον τον δημιουργικό και φιλικό κύκλο του, το ντοκιμαντέρ μας φέρνει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/5 22.30
Ένα ψάρι στο βουνό
Ντοκιμαντέρ 2015 (Έγχρ.) Διάρκεια: 91' Κ
Ταινία σε σκηνοθεσία Στρατούλας Θεοδωράτου.
Το Πέραμα, μια «πόλη της ανάγκης», χτισμένη πρόχειρα γύρω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καταρρέει, καθώς ο πυρήνας της, η ναυπηγοεπισκευή, εξαφανίζεται στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι προσπαθούν αιφνιδιασμένοι να κατανοήσουν την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τις συμμαχίες των εφοπλιστών και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φασισμός εξαπλώνεται, η αξία της ανθρώπινης ζωής μειώνεται και η εκποίηση της περιοχής στην κινέζικη εταιρία Cosco είναι η μόνη επίσημη αντιπρόταση. Πώς επιβιώνεις σε μια περιοχή με 80% ανεργία; Πώς διατηρείς τις αρχές σου; Καζάνια με χημικά, ψηλοί φράχτες, νεκρή γη, γυμνό βουνό. Μια παραθαλάσσια περιοχή χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Μια χώρα μέσα στη θάλασσα, χωρίς ναυπηγεπισκευαστική βιομηχανία. Είναι μια αναπόφευκτη πολιτισμική εξέλιξη ή θέμα πολιτικών αποφάσεων; Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη.



Ετικέτες

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού