Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Ταινίες που βασίστηκαν σε Video Games που θέλουμε να ξεχάσουμε… ( Μέρος 1ο ) | Editorial

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των video games έχει εισχωρήσει σημαντικά στο χώρο της έβδομης τέχνης. Ωστόσο και ο ίδιος ο κινηματογράφος επιχειρεί πολλές φορές να μεταφέρει στο πανί παραγωγές που έκαναν τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά και έμειναν ανεξίτηλες στη συνείδηση των gamers.
Το αποτέλεσμα όμως στη πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν ιδιαιτέρως φτωχό και αρνητικό με τους κινηματογραφόφιλους και τους gamers να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους . Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις (αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι) που όμως δεν ξεφεύγουν και πολύ από τον κανόνα.
Resident Evil
Το 1996 είναι μια εμβληματική χρονιά για την κατηγορία των παιχνιδιών τρόμου. Ο Shinji Mikami δημιουργεί έναν τίτλο που θα προκαλέσει το φόβο των παικτών και θα γίνει η βάση για την κυκλοφορία μελλοντικών sequels με τη δική τους ξεχωριστή επιτυχία. Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να μην εξαργυρωθεί από τους παραγωγούς ταινιών με αποτέλεσμα το 2002 να κυκλοφορήσει στις αίθουσες προβολών και η ομώνυμη ταινία. Παρά όμως την αρχική ανυπομονησία των fans των παιχνιδιών Resident Evil, η ταινία θα διαψεύσει εντελώς τις προσδοκίες τους. Η έλλειψη της αυθεντικής σκοτεινής ατμόσφαιρας, το ύφος της ταινίας (περισσότερο action και λιγότερο horror) καθώς και η επιφανειακή προσέγγιση των χαρακτήρων, θα προκαλέσει τη δυσφορία των φανατικών του είδους και όχι μόνο. Οι ταινίες που ακολούθησαν ήταν περίπου στο ίδιο ύφος, χωρίς να ακολουθούν τη σειρά παιχνιδιών.

Silent Hill
To Silent Hill είναι μια ακόμη αγαπημένη και επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών τρόμου. Πέρα από το φόβο και την ατμόσφαιρα, οι παίκτες απολαμβάνουν το εξαιρετικά δομημένο σενάριο και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες in game. Το 2006 βγαίνει η ταινία Silent Hill που απέσπασε θετικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς, αν και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το background του σεναρίου και των χαρακτήρων του παιχνιδιού. Αντιθέτως, το Silent Hill: Revelation 3D που είναι και η τελευταία ταινία Silent Hill απογοήτευσε οικτρά κοινό (μαζί και τους φανατικούς του είδους) και κριτικούς.

Super Mario Bros
Ο Mario είναι από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και όχι μόνο. Ο χαρακτήρας του Shigeru Miyamoto και το φανταστικό σύμπαν του δεν θα μπορούσε να μην εισχωρήσει στα χωράφια της έβδομης τέχνης. Η ταινία Super Mario Bros (με τον Bob Hoskins στο ρόλο του Mario και του John Leguizamo στο ρόλο του πιστού του φίλου Luigi) που βγήκε το 1993 ήταν από μέτρια ως κακή. Μέχρι και ο ίδιος ο Hoskins δήλωσε ότι ήταν μια από τις χειρότερες ταινίες που έκανε ποτέ και έκτοτε ο αγαπημένος μουστακαλής υδραυλικός δεν εμφανίστηκε στο σινεμά.

Tomb Raider
Η αρχαιολόγος Lara Croft κατακτά αμέσως τους απανταχού gamers με τις ακροβατικές της  ικανότητες και την εκρηκτική της εμφάνιση. Το franchise ‘’ Tomb Raider ‘’ είναι από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του gaming. Τα παιχνίδια έχουν επηρεάσει κατά πολύ το είδος του platform gaming όπως και των adventure. H Angelina Jolie αναλαμβάνει το ρόλο της αρχαιολόγου με την ταινία να μην ξεφεύγει από τα κλισέ των πολλών εκρήξεων και υπερβολών. Το μυστήριο ήρθε σε δεύτερη μοίρα χωρίς βέβαια στην ουσία να παρουσιάζει κάτι ενδιαφέρον. Η επόμενη ταινία, Το Λίκνο της Ζωής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγο καλύτερη αλλά μέχρι εκεί.

Max Payne
Τα παιχνίδια Max Payne έχουν ένα λυπητερό-σκοτεινό ύφος λόγω της τραγικότητας του ίδιου του ήρωα που σε συνδυασμό με τη noire ατμόσφαιρα δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στη σειρά. Αντιθέτως η ταινία (το ρόλο του Payne αναλαμβάνει ο Mark Wahlberg) ξεφεύγει τελείως από το ύφος και τη φύση του Max Payne, παρουσιάζοντας ένα άκρως απογοητευτικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

----------------------------------------------------------------------------------------------Σάββας Σκληρός 
Μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης. Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και κατοικεί από το 1998 στην Πετρούπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στον τομέα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Λάτρης του καλού σινεμά, της λογοτεχνίας και του αθλητισμού. 
Instagram: @Savas_Skliros