Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Προβολές Λέσχης - Μάρτιος 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

The Fourth World War (Tέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος)
Οι κοινωνικές συγκρούσεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, την Παλαιστίνη, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, οι μάχες του "Βορρά" στο Κεμπέκ και τη Γένοβα και ο "Πόλεμος ενάντια στην Τρομοκρατία" στη Ν. Υόρκη και το Ιράκ. Σημεία ενός ενιαίου και παγκόσμιου κύματος αντίστασης, απέναντι στη βία της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας. Μια διαμάχη χωρίς συγκεκριμένο εχθρό, πεδίο μάχης, γεωγραφικά όρια και τέλος. Χίλιες εμφύλιες διαμάχες. Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι συνταρακτικές εικόνες πόνου και αντίστασης, που χρειάστηκαν πάνω από 2 χρόνια για να τραβηχτούν ή να συλλεχθούν από όλες τις άκρες του πλανήτη, συντίθενται σε ένα ενιαίο θεωρητικό πλαίσιο μέσω της αφήγησης.
Παραγωγή: Big Noise Films (Η.Π.Α.)
Έτος παραγωγής: 2003


ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

The Corporation (σκηνοθεσία: MARK ACHBAR και JENNIFER ABBOTT)
Πολυβραβευμένο καναδικό ντοκιμαντέρ του 2003 για την παντοκρατορία των εταιρειών στο σημερινό κόσμο. Βασισμένο στο βιβλίο του Joel Bakan «Η εταιρεία: το παθολογικό κυνήγι του κέρδους και της εξουσίας». Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια και τα γυρίσματα 3.
Περιγράφει την ιστορική διαδρομή των εταιρειών: πώς κατάφεραν να γίνουν νομικά πρόσωπα και να εξελιχθούν στον «κυρίαρχο θεσμό της εποχής μας». Οι εταιρείες αποκαλύπτονται ως απρόσωπα, νομικά κατασκευάσματα που ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία τους και δε λογοδοτούν πουθενά. Η ταινία επικεντρώνεται στις εταιρικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και τα ζώων. Θίγει επίσης τα ζητήματα: εταιρική «κοινωνική ευθύνη», παιδική διαφήμιση, βιοτεχνολογία, εταιρειοκρατία στα ΜΜΕ, λειτουργία των χρηματαγορών. Ερευνά την κουλτούρα της κατανάλωσης, τη δημιουργία επίπλαστων αναγκών και εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στη διαφήμιση και το branding. Καταγράφει πώς οι σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το κύμα ιδιωτικοποιήσεων παραδίδουν τα δημόσια αγαθά στα χέρια οικονομικών συμφερόντων. Επιπλέον, εξετάζει τη σχέση των εταιρειών με τα απολυταρχικά καθεστώτα. Περιέχει σπάνια ντοκουμέντα για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που οργανώθηκε από μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ το 1934 με σκοπό την εγκαθίδρυση φασιστικής κυβέρνησης. Δίνει παραδείγματα αμερικανικών πολυεθνικών που στον 2ο Π.Π. πουλούσαν τα προϊόντα τους και στους Ναζί και στους Συμμάχους. Παρουσιάζονται επίσης αρκετοί διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στις πολυεθνικές από όλο τον κόσμο: από δικαστικούς αγώνες μέχρι τοπικά συμβούλια και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους. (Περιέχει ένα πολύ καλό χρονικό της εξέγερσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας.)
Αποσπάσματα συνεντεύξεων με τους Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva και Michael Moore καθώς και στελέχη μεγάλων πολυεθνικών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

Performing the border (Κατασκευάζοντας τα Σύνορα) της Ursula Biemann, 1999
Ένα δοκίμιο, που εξελίσσεται στη πόλη Ciudad Juarez στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ, όπου Αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρίες συναρμολογούν ηλεκτρονικό και ψηφιακό εξοπλισμό, ακριβώς απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας.
Αυτό το επινοητικό και πειραματικό βίντεο, διερευνά τον αυξανόμενο εκθηλυσμό της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπο του στις Μεξικανές, που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Κοιτώντας τα σύνορα τόσο σαν νοητό όσο και σαν εμπράγματο χώρο, το βίντεο εξερευνά τη σεξουαλικοποίηση της παραμεθόριας περιοχής μέσω του καταμερισμού της εργασίας, της πορνείας, της βιομηχανίας της διασκέδασης, και της σεξουαλικής βίας στη δημόσια σφαίρα.
Οι ειλικρινείς συνεντεύξεις με μεξικάνες εργαζόμενες στα εργοστάσια και στη βιομηχανία του σεξ, καθώς επίσης με ακτιβιστές και δημοσιογράφους, συνδυάζονται με αφηγούμενη ανάλυση, κείμενο επί της οθόνης, σκηνές και ήχους που καταγράφηκαν στην περιοχή, και άλλο υλικό που βρέθηκε για να δώσει μια όψη από τα μέσα για τις συνθήκες που επικρατούν στη χαμηλόμισθη, για τις εργαζόμενες, βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.
(Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή την ημέρα της γυναίκας) Διάρκεια: 40'

Μυστικά και ψέματα (σκηνοθεσία Σταύρος Στάγκος)
Το χρονικό του μοιραίου ατυχήματος σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στην Μποπάλ της Ινδίας το 1984, το οποίο οδήγησε σε 25.000 θανάτους μέχρι σήμερα και σε χρόνιες ασθένειες (καρκινοπάθειες, τερατογενέσεις, αναπνευστικά, γυναικολογικά, οφθαλμολογικά και ψυχολογικά προβλήματα) σε περισσότερους από 120.000 κατοίκους. Τα «Μυστικά και ψέματα» τιμήθηκε στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Εικόνες του 21ου αιώνα» με το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αλλά και με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ το 2007.
Διάρκεια: 75'

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα 8:00
Πνευματικό κέντρο δήμου Πετρούπολης

Ετικέτες

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού