Greek Animal Rescue του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Σενάριο-Σκηνοθεσία : Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Ένα αδέσποτο, κακοποιημένο, βαριά άρρωστο, με τρία πόδια, παρατημένο σε μια βιομηχανική έρημο στον Ασπρόπυργο, ένας σύλλογος από το Λονδίνο που φροντίζει τα αδέσποτα της Ελλάδας, μια ομάδα νέων εθελοντών που περιπολούν τον Ασπρόπυργο περιθάλποντας αδέσποτα ζώα είναι οι ήρωες της ταινίας σε μια εφιαλτική περιοχή, κολαστήριο για πολλά παρατημένα ζώα. Υπάρχει τρόπος το άρρωστο κυνηγετικό με τα τρία πόδια να βρεθεί υιοθετημένο και υγιές, να τρέχει στα λιβάδια του Έσσεξ; Γιατί τα αδέσποτα από την Ελλάδα, τα Greekies, είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσίες στο εξωτερικό; Σ’ ένα απροσδόκητο φινάλε, η ταινία ψάχνει να βρει αν υπάρχει ελπίδα για τους καταδικασμένους σκύλους αλλά και για μια καταδικασμένη περιοχή δίπλα στην Αθήνα.
Μια κινηματογραφική αλληγορία όσων συμβαίνουν τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα βασισμένη σε αληθινές ιστορίες που διαδραματίζονται σε γειτονιές “αόρατες” γύρω από την Αθήνα, τις οποίες συχνά αγνοούν και οι Αθηναίοι και οι τουρίστες. Οι ιστορίες αυτών των αδέσποτων ζώων αποτυπώνουν με ακρίβεια κινηματογραφικά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και κινητοποιούν (ή τροφοδοτούν με παραδείγματα) μια φιλοζωική από Λονδίνο, που βρέθηκε τυχαία εκεί, να ξεκίνησει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο την πολιτική αφύπνιση όσων ζούν «προστατευμένοι” και αποκλεισμένοι σε μεγαλουπόλεις.
«Η ταινία ξεκίνησε με αφορμή τα αδέσποτα που έβλεπα στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία κυκλοφορούσαν, συμμετείχαν, έτρεχαν να γλυτώσουν από τα ΜΑΤ!», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Τυχαία συνάντησα αργότερα στο Λονδίνο τη Βέσνα Τζόουνς που ήρθε το ‘89 στην Ελλάδα για τουρισμό, είδε τόσα αδέσποτα, έγραψε άρθρα, άρχισαν να έρχονται προσφορές και έτσι δημιουργήθηκε μια φιλοζωική ομάδα, που στήριζε παράλληλα κι άλλες φιλοζωικές στην Ελλάδα με τροφές, εμβόλια, στειρώσεις κλπ. Σιγά σιγά ανακαλύψαμε ομάδες ανθρώπων που βοηθάνε τ’ αδέσποτα. Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί είναι τι συμβαίνει στον Ασπρόπυργο. Βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά απ’ την Αθήνα, αλλά όταν μπαίνεις στην περιοχή, νιώθεις σαν να έχεις περάσει τα σύνορα για άλλη χώρα. Υπάρχουν σοβαρά οικολογικά θέματα εκεί».
«Είναι ένα κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων, αλλά και τη δική μας απελευθέρωση μέσα απ’ την προσφορά», λέει μια εθελόντρια της οργάνωσης στην ταινία. «Η διείσδυση  όλων εμάς που ζούμε σε πιο προστατευμένες περιοχές της Αθήνας κάνει λιγότερο απομονωμένους τους κατοίκους της περιοχής και κινητοποιεί την υποστήριξή τους», σχολιάζει ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης. «Τους δίνει βήμα να μιλήσουν. Μέσα από τα γυρίσματα, που κράτησαν χρόνια, είδαμε πώς μια πρωτοβουλία υποστήριξης ζώων ή παραγωγής ντοκιμαντέρ, μπορεί να λειτουργήσει διαδραστικά σε πληθυσμούς που αφορά η ταινία».

Τετάρτη 19/12/2018
Ώρα προβολής 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη μετά το τέλος της προβολής
Facebook Event >>
Κινηματοθέατρο "Πετρούπολις" - Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)
Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 editorial άρθρα Κινηματοθέατρο Πετρούπολις Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία καλοκαίρι 2024 Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Ιανουάριος 2024 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2024 Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού