Με Διαβατήριο τη Γοητεία / The Charmer

Ψυχολογικό δράμα (2018) |Διάρκεια: 100'
Δανέζικη ταινία, Σκηνοθεσία Milad Alami με τους Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi, Austa Lea Jespersen
Ο Ισμαήλ βρίσκεται στη Δανία. Είναι γύρω στα 30, πάντα καλοντυμένος, γοητευτικός και ευγενικός. Φλερτάρει επίμονα με τις γυναίκες και θέλει άμεσα να παντρευτεί. Ως εδώ τα πράγματα θα έμοιαζαν σχεδόν φυσιολογικά, αν η άδεια παραμονής του Ισμαήλ στη χώρα, δεν έληγε μέσα στις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να μη δρομολογηθεί η επιστροφή του στο Ιράν, ο Ισμαήλ προσποιείται κάθε μέρα έναν άλλο εαυτό, προσπαθώντας να γοητεύσει μία ακόμη γυναίκα. Κυριευμένος από την αγωνία να τα καταφέρει, το σχέδιό του γίνεται εμμονή, μέχρι που συναντά τη Σάρα, μία Ιρανή που ζει στη Δανία και καταλαβαίνει αμέσως τα σχέδιά του.
Πρόκειται για το ντεμπούτο φιλμ μεγάλου μήκους του ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτη Μιλάντ Αλαμί , που ζει και εργάζεται στη Δανία. Με ευαισθητοποιημένη τη ματιά του στην ιρανική κοινότητα, που ολοένα και μεγαλώνει στις σκανδιναβικές χώρες, παραδίδει μία ανεπιτήδευτη σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση. Ένα ειλικρινές ψυχολογικό δράμα με ίχνη από φιλμ νουάρ, που όσο αναζητά ελπίδα άλλο τόσο στοιχειώνει τον θεατή.
Τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και η πρωταγωνίστρια Soho Rezanejad είναι Ιρανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Δανία, ενώ αντίστοιχα ο συμπατριώτης τους, Ardalan Esmaili στη Σουηδία. Η ταινία διαποτίζεται από την προσωπική διαδρομή των συντελεστών της, προσφέροντας ένα στοιχείο αυθεντικότητας, εξανθρωπίζοντας ένα σύνθετο πολιτικό θέμα και ξεκινώντας το διάλογο για το γοητευτικό (ή απεχθές) κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε στη σύγχρονη Ευρώπη.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Silver Hugo στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Σικάγο
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Παλμ Σπρινγκς
Βραβείο Fedeora στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Σαν Σεμπαστιάν
Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Lübeck Nordic Film Days
«Ο Alami παραδίδει ένα γενναίο, στερεό και ψυχρό συναισθηματικό  δράμα» - Cineuropa
«Ο Ardalan Esmaili εμπεριέχει τον χαρακτήρα με μια στοιχειωμένη ευθραυστότητα» - The Hollywood Reporter
Σάββατο 5/1 - Κυριακή 6/1/2019
Ώρα προβολής 20:00
Γενική Είσοδος 5€
Κινηματοθέατρο "Πετρούπολις" - Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)