Ο Γίγαντας / Handia / Aundiya

Κοινωνική (2018) | Διάρκεια: 114'
Ισπανική ταινία, σκηνοθεσία Aitor Arregi, Jon Garaño με τους:  Ramón Agirre, Iñigo Aranburu, Iñigo Azpitarte
Βόρεια Ισπανία, 1843. Ο νεαρός Μαρτίν, επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά τον πόλεμο, πληγωμένος και ηττημένος, βρίσκει τον αγαπημένο του αδελφό, Χοακίν, να έχει μεγαλώσει τόσο που μοιάζει με αληθινό γίγαντα. Για να βοηθήσουν την οικογένειά τους, οι δυο τους, ξεκινούν μια ριψοκίνδυνη περιπέτεια, στην οποία ο γιγαντιαίος Χοακίν γίνεται νούμερο σε τσίρκο και δίνει παραστάσεις σε πλατείες, θέατρα και αυλές πλουσίων σε όλη την Ευρώπη. Όμως, σύντομα αντιλαμβάνονται πως ο χώρος του θεάματος είναι γεμάτος προκλήσεις, ψέματα και προδοσία. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, «Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ» είναι ένα συγκινητικό δράμα για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ευρώπης του 19ου αιώνα.
Από τους δημιουργούς του “Λουλούδια” η καλύτερη Ισπανική ταινία της χρονιάς με 10 βραβεία Γκόγια και Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν . Μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που θα συγκινήσει.
"Μια πραγματική οπτική πανδαισία" – THE HOLLYWOOD REPORTER
"Ο συμβολισμός της ταινίας των Γκαράνιο και Αραγκί είναι σαφής, ειδικά αν σκεφτούμε την περιοχή, όπου διαδραματίζεται η ταινία και τη χώρα προέλευσής της. Η αυτόνομη κοινότητα των Βάσκων επί αιώνες ολόκληρους διεκδικεί την ανεξαρτησία της από την Ισπανία κι αυτοπροσδιοριζόταν κι εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται από τη μοναδικότητα της γλώσσας της, μιας γλώσσα που ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους γλωσσολόγους ανάδελφη. Σε μια εποχή διόγκωσης των εθνικισμών που διαμόρφωσε τα έθνη κράτη και οδήγησε πολλές κοινότητες στον αγώνα για επανάσταση και ανεξαρτησία, ο γιγαντισμός του Χοακίν παίρνει πολιτικές και ιστορικές αλληγορικές διαστάσεις.
Εκτός όμως από την αλλαγή, ο «Γίγαντας» είναι και μια ταινία για τη διαφορετικότητα και την απροθυμία της κοινωνίας να αποδεχτεί και να εγκολπώσει οτιδήποτε ξεφεύγει από την κανονικότητα. Αυτό εμφαίνεται διπλά στην ταινία, τόσο με την ανάγκη του ενός αδερφού να εγκαταλείψει την πατρική εστία και την μάταιη τελικά λαχτάρα του να ταξιδέψει στην Αμερική, όσο (κυρίως) με την αντιμετώπιση του άλλου αδερφού ως ενός αξιοθέατου freak. Ο Χοακίν θα γίνει βορά στο αχόρταγο βλέμμα όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και διεθνώς, θα “μελετηθεί” επιστημονικά από γιατρούς και θα απασχολήσει ακόμα και τη βασίλισσα της Ισπανίας, η οποία θα ενδιαφερθεί για όλα τα σημεία της ανατομίας του Γίγαντα σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας. Εκεί μάλιστα όταν η βασίλισσα θα ρωτήσει γιατί δε μιλάει καθόλου αυτός ο γίγαντας κι αν είναι μουγκός, θα λάβει την απάντηση ότι όχι, απλώς είναι Βάσκος." - FLIX
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Τι θα έκανες αν ανακάλυπτες στα 20 σου πως δεν έχει σταματήσει η ανάπτυξή σου και πως πιθανόν να μην σταματήσει ποτέ; Πώς θα αντιμετώπιζες εσύ την κατάσταση και πώς θα την αντιμετώπιζαν οι δικοί σου άνθρωποι; Τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό που σε κάνει φρικιό είναι ταυτόχρονα και το μόνο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά σου οικονομικά; Σε τι βαθμό θα ήσουν διατεθειμένος να θυσιάσεις τον εαυτό σου;
Αυτό ακριβώς αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ταινίας: πώς δύο αδέλφια κατάφεραν να μετατρέψουν μια ασθένεια σε επαγγελματική ευκαιρία ώστε να στηρίξουν την οικογένειά τους, και τι χρειάστηκε να θυσιάσουν σε προσωπικό επίπεδο για να πετύχουν τον στόχο τους.
Η ταινία δείχνει την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε δύο αδελφούς, οι οποίοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις σωματικές ή συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν αλλά και στις αλλαγές του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Σάββατο 30/3 - Κυριακή  31/3/2019
Ώρα προβολής 20:00
Γενική Είσοδος 5€
Facebook Event >>
Κινηματοθέατρο "Πετρούπολις" - Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)

Ετικέτες

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού