Τσε: Ο Αργεντίνος / Che: Part One

Βιογραφική (2008- α' προβολή στη Ελλάδα 2018) | Διάρκεια: 134'
Γαλλο-ισπανο-αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Steven Soderbergh, με τους Julia Ormond, Benicio Del Toro, Oscar Isaac
Στις 26 Νοεμβρίου του 1956, ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Κούβα με 80 αντάρτες. Ανάμεσά τους είναι κι ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ένας Αργεντίνος γιατρός που έχει τον ίδιο στόχο με τον Φιντέλ Κάστρο: την ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Μπατίστα. Ο Τσε μαθαίνει γρήγορα την «τέχνη» του αντάρτικου και γίνεται απαραίτητο μέλος της ομάδας. Ρίχνεται στον αγώνα και κερδίζει την αναγνώριση των συντρόφων του αλλά και του Κουβανικού λαού. Η ταινία παρακολουθεί την ανοδική πορεία του στην Κουβανική Επανάσταση: από γιατρός γίνεται διοικητής και καταλήγει σε ήρωα της επανάστασης. Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο - Φεστιβάλ Καννών
Στην παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών το 2008 το κοινό είδε το τετράωρο «Che» ολόκληρο, με καθορισμένο διάλειμμα 15 λεπτών ανάμεσα στα δύο μέρη που το συναποτελούν. Παρά το αναγκαστικό για τους εμπορικούς σκοπούς της διανομής «σπάσιμο» της ταινίας σε δύο δίωρα, η ενιαία θέαση συνάδει πλήρως με τις απαιτήσεις ενός ιδιαίτερου έπους που δεν είναι απλώς μια επιλεκτική βιογραφία για τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην Κούβα και στη Βολιβία αλλά μια ταινία για την πικρή καθημερινότητα της επαναστατικής ιδεολογίας. 
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Βρήκα ελκυστική την ιστορία του Τσε σαν θέμα για μία ταινία (ή δύο) όχι μόνο επειδή η ζωή του μοιάζει με περιπέτεια αλλά επειδή βρίσκω συναρπαστικές τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει όποιος θέλει να εφαρμόσει στην πράξη μια πολιτική θεωρία. Ήθελα να αποδώσω με λεπτομέρεια την ψυχολογική και σωματική δύναμη που απαιτούνται για δύο εκστρατείες τέτοιου μεγέθους καθώς και την διαδικασία που οδηγεί έναν άνθρωπο με ακλόνητη θέληση να ανακαλύψει την ικανότητα που διαθέτει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους άλλους.
Λίγα Λόγια για την Ταινία
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Τσε εξακολουθεί να είναι ίνδαλμα τώρα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του» εξηγεί η Λόρα Μπίκφορντ, μία από τους παραγωγούς της ταινίας «Τσε: Ο Αργεντίνος». «Είναι ξεκάθαρα ένα σύμβολο νεανικής εξέγερσης και ιδεαλισμού που ξεπερνάει τον χρόνο.»
«Κάναμε έρευνα για 3 χρόνια πάνω σε αυτό που κατέληξε να γίνει η δεύτερη ταινία. Η αρχική ιδέα ήταν να επικεντρωθούμε σ' ένα μόνο μέρος της ζωής του Τσε. Όμως, μετά ανακαλύψαμε πως έτσι δε θα ήταν εμφανείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε την απόφαση να πάει στη Βολιβία. Όταν αποφασίσαμε να προσθέσουμε την Κούβα και το ταξίδι που έκανε στην Νέα Υόρκη για να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, το σενάριο άρχισε να γίνεται όλο και μεγαλύτερο οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι θα έπρεπε να γυρίσουμε δύο ταινίες.»
Σάββατο 2/3 - Κυριακή 3/3/2019
Ώρα προβολής 19:00 
Γενική Είσοδος 5€
Το δεύτερο μέρος "Τσε: Ο Επαναστάτης /Che: Part Two" θα προβληθεί αμέσως μετά στις 21:15
Κινηματοθέατρο "Πετρούπολις" - Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)

Ετικέτες

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 πρόγραμμα 2021 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού