Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Είσοδος Ελεύθερη. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων
Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Είσοδος Ελεύθερη. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Τετάρτη 29/3/2023 | Βόρεια Εύβοια· Κανένας Νεκρός (!)

 Έρευνα, Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Ηχοληψία: Βασίλης Νίκας | Δημιουργία και επιμέλεια κειμένου αφήγησης: Πέπη Παπαδημητρίου, Ευρυδίκη Σαμαρά, Βασίλης Νίκας | Αφήγηση: Ευρυδίκη Σαμαρά | Μουσική: Δημήτρης Μακρής | Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς | Color Correction: Κωνσταντίνος Μαδαρός | Sound Design: Correct Creative Productions | Ηχογράφηση μουσικής: Sound X studios chalkis | Επιστημονικός σύμβουλος: Γιάννης Μωυσίδης | Παραγωγή: Βασίλης Νίκας

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να αναδείξει το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, που έκανε στάχτη πάνω από 512.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων. Προβάλλει τους βαθύτερους λόγους και τους υπαίτιους αυτής της συμφοράς, αλλά και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που είχε για την οικονομία της περιοχής.
Tι σημαίνει «κανένας νεκρός;». Πώς συνεχίζεται η ζωή όταν έχεις χάσει τα πάντα; Λογίζεσαι ζωντανός επειδή απλώς αναπνέεις;

Τετάρτη 29/3/2023
Ώρα προβολής 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Μαζί μας θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας για να συζητήσουμε στο τέλος της προβολής.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Τετάρτη 1/3/2023 | Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση

 

Ελλάδα (2022) | Διάρκεια: 120' | Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λεωνίδας Βαρδαρός | Μουσική: Μιχάλης Γούτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ξενοφώντας Βαρδαρός
22 γυναίκες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949. Με μεγάλη αγάπη και σεβασμό προς τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ, ο Λεωνίδας Βαρδαρός συνθέτει το μεγάλο πορτρέτο των αγώνων του ελληνικού λαού εκείνης της περιόδου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτές τις γυναίκες που είδαν τους άνδρες τους, την οικογένειά τους να παίρνει τον δρόμο της φυλακής, της εξορίας, κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Αυτές τις γυναίκες που βγήκαν στον δρόμο του αγώνα και έγιναν "χείμαρροι για μια νέα ζωή". Αυτές τις γυναίκες που πέρασαν από την αφάνεια στο προσκήνιο της Ιστορίας, συνδεόμενες με την πιο πρωτοπόρα ιδεολογία και τα πιο υψηλά ιδανικά...
Φιλμογραφία
1988 Σάμος: Κίνημα καρμανιόλων – Λ.Λογοθέτης (μμ)
1991 Ο Ελληνικός πολιτισμός μέσα από το παιχνίδι (μμ)
1994 Ικαρία – Η επανάσταση της 17ης Ιουλίου 1912 (μμ)
1998 Ούλοι εμείς εφέντη
2007 Τόποι ιστορικής μνήμης – Αη Στράτης
2008 Της νικαριάς οι ζευκαλήδες - Τα γλέντια της Ικαρίας
2012 Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία – Οδός Πειραιώς
2013 Εποχές και συγγραφείς: Μενέλαος Λουντέμης
2016 Ludlow – Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα
2017 Εποχές και συγγραφείς: Αλέξης Σεβαστάκης
2018 100 χρόνια ΣΕΗ
2018 Ο Αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή
2022 Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση

Τετάρτη 1/3/2023
Ώρα προβολής 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Μαζί μας θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας για να συζητήσουμε στο τέλος της προβολής.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τετάρτη 22/2/2023 | Μία μεγάλη οικογένεια: η ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα

 

Διάρκεια: 69' | Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Μια καινοτόμο Θεσσαλική επιχείρηση που γεννήθηκε μπροστά από την εποχή της, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, "Μια μεγάλη οικογένεια", για την πορεία των αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ από το 1926 μέχρι σήμερα. Η προσφορά της εταιρείας στα Τρίκαλα, όπου ιδρύθηκε, είναι ταυτισμένη με την τοπική κοινωνία. Ο "Κλιάφας" δεν έφερε μόνο τα αναψυκτικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και την πρώτη γεώτρηση αρτεσιανού στα Τρίκαλα για ασφαλές πόσιμο νερό, όπως και το πρώτο παγοποιείο το οποίο συνέβαλε στην παραγωγή ποιοτικότερων και ασφαλέστερων τροφίμων στην τοπική αγορά.
Η εταιρεία που ίδρυσε ο Θεόδωρος Κλιάφας δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί, σε βαθμό που άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα. 
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Βασίλη Λουλέ, αναδεικνύει σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Ο φακός του συγκινεί καταγράφοντας σύγχρονες μαρτυρίες βετεράνων του εργοστασίου, ενώ κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων ανασυνθέτουν την παραγωγική πορεία της μονάδας και των προϊόντων της.
Τεκμηριωμένο σε βάθος, φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα με την πορεία της εταιρείας, αναδεικνύει και μικρές ιστορίες των ανθρώπων της: τα προσωπικά τους χαρίσματα και τις αδυναμίες, την οικογένεια και τη φιλία, τις παιδικές αλάνες, τη γειτονιά και την πόλη, τα οράματα και τις δυσκολίες, το ρίσκο, τον μόχθο και την αφοσίωση, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία και την προσφορά. 
Μια ταινία για όλα αυτά τα "υλικά" μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας ΚΛΙΑΦΑ έχτισαν "…μια μεγάλη οικογένεια".
Τετάρτη 22/2/2023
Ώρα προβολής 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Μαζί μας θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας για να συζητήσουμε στο τέλος της προβολής.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Τετάρτη 18/1/2023 | Ψυχοθεραπεία και Κινηματογράφος: O τέταρτος χαρακτήρας

Eγκαινιάζουμε μία νέα κινηματογραφική προσέγγιση "Ψυχοθεραπεία & Κινηματογράφος" και σε συνεργασία με το Ψ_point θα παρακολουθήσουμε εξαιρετικές ταινίες με σχετική θεματολογία, οι οποίες θα συνδυάζονται με συζήτηση με τους σκηνοθέτες και με ψυχολόγους μετά το τέλος της προβολής. Ξεκινάμε αυτό το όμορφο ταξίδι με την ταινία "Ο τέταρτος χαρακτήρας" της Κατερίνας Πατρώνη.
Μαζί μας, εκτός από τη σκηνοθέτιδα, θα είναι και η ψυχολόγος κα Δήμητρα Σταύρου.
Σας περιμένουμε!
Ελλάδα (2020) | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Κατερίνα Πατρώνη | Διάρκεια: 84'
Οι παράλληλοι μονόλογοι τριών ανθρώπων ψηλαφούν τα βιώματα της απώλειας, της ενοχής, της πίστης και της αναζήτησης της λύτρωσης. Οι εξομολογήσεις τους συνυφαίνονται με την πόλη σε μια κινηματογραφική σύνθεση του εσωτερικού κόσμου των χαρακτήρων με το αστικό τοπίο, στο οποίο οι ήρωές μας περιπλανώνται τελώντας τις μικρές τους τελετουργίες.

Τετάρτη 18/1/2023
Ώρα προβολής 20:00

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τετάρτη 11/1/2023 | Interdependence

Ελβετία (2019) | Διάρκεια: 98' | Φάουζι Μπενσαΐντι, Μαχαμάτ-Σάλεχ Χαρούν, Άζα Χορλεϊφσντότιρ, Σαλομέ Λαμάς, Μπετίνα Όμπερλι, Νίλα Μαντχάμπ Πάντα, Σαρμπανού Σαντάτ, Σίλβιο Σολντίνι, Ντανιέλα Τόμας, Λεόν Γουάνγκ, Κάριν Ουίλιαμς
Η ταινία αποτελείται από έντεκα ιστορίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις πέντε ηπείρους κι αναδεικνύει τις αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ της ανθρώπινης κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος που διαρκώς επιδεινώνονται απ’ την κλιματική κρίση. Οι συμμετέχοντες κινηματογραφιστές έχουν επιλεγεί τόσο για τις καθιερωμένες καλλιτεχνικές τους ιδιότητες, όσο και για την ισχυρή δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση. 
Έντεκα κινηματογραφιστές από όλες τις ηπείρους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της πόλης του Μιλάνου.

A Sunny Day του FAOUZI BENSAÏDI (Μαρόκο) | Lac του MAHAMAT-SALEH HAROUN (Τσαντ) | Last Dance της ÁSA HJÖRLEIFSDÓTTIR (Ισλανδία) | Extraction: The Raft of the Medusa της SALOME LAMAS (Πορτογαλία) | Kingdom της BETTINA OBERLI (Ελβετία) | Megha’s Divorce της NILA MADHAB PANDA (Ινδία) | Qurut του SHAHRBANOO SADAT (Αφγανιστάν) | Olmo του SILVIO SOLDINI (Ιταλία) | Tuã Ingugu της DANIELA THOMAS (Βραζιλία) | Hungry Seagull του LEON WANG (Κίνα) | Ka Mua Ka Muri - Walking Backwards into the Future της KARIN WILLIAMS (Νέα Ζηλανδία) | ΙΔΕΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Adelina von Fürstenberg
Τετάρτη 11/1/2023
Ώρα προβολής 20:00

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πέμπτη 8/12/2022 | Στη σκιά των γυναικών

Γαλλία (2014) | Διάρκεια: 73' | Σκηνοθεσία: Philippe Garrel | Με τους: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam, Vimala Pons
Ο Πιέρ κι η Μανόν γυρίζουν ντοκιμαντέρ με ελάχιστα χρήματα και ζουν από δουλειές του ποδαριού. Όταν ο Πιερ γνωρίζει μια νεαρή εκπαιδευόμενη ονόματι Ελιζαμπέτ, την κάνει ερωμένη του. Ωστόσο, ο Πιέρ δεν θέλει ν’ αφήσει τη Μανόν – θέλει να κρατήσει και τις δύο γυναίκες. Η Ελιζαμπέτ ανακαλύπτει πως η Μανόν έχει εραστή και το λέει στον Πιερ. Ο Πιερ επιστρέφει στη Μανόν, τη γυναίκα που αγαπάει πραγματικά. Νιώθοντας προδομένος, πέφτει στα πόδια της, αγνοώντας την Ελιζαμπέτ...

Πέμπτη 8/12/2022
Ώρα προβολής 20:00

Δείτε ακόμη:
Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης dimos petroupolis petroupoli.gov.gr pkdp.gr σινέ πετρούπολις Δήμος Πετρούπολης Θερινός Κινηματογράφος Πετρούπολης δημοτικός κινηματογράφος πετρούπολης Θερινό Σινεμά Πετρούπολης Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης πολιτιστικό κέντρο πετρούπολης πρόγραμμα 2017 Κινηματοθέατρο Πετρούπολις editorial άρθρα Ελεύθερη είσοδος παιδική ταινία πρόγραμμα 2018 όσκαρ πρόγραμμα 2019 ελληνική ταινία cinelesxi_petroupolis Petroupoli Πετρούπολη καλοκαίρι 2022 Ταινίες Ινστιτούτο Θερβάντες Σινεμά Πετρούπολη καλοκαίρι 2018 πρόγραμμα 2020 καλοκαίρι 2019 καλοκαίρι 2021 Ισπανική πρεσβεία καλοκαίρι 2020 καλοκαίρι 2023 κωμωδία Πρεσβεία Αργεντινής γαλλική ταινία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ισπανική ταινία πρεσβεία βενεζουέλας Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ιταλική ταινία χειμώνας 2019-2020 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ιρανική πρεσβεία Πρεσβεία Νορβηγίας ιρανική ταινία Απρίλιος 2019 Ιούνιος 2023 καλοκαίρι 2024 πρόγραμμα 2021 Ιανουάριος 2024 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2024 Πρεσβεία Ουρουγουάης πρεσβεία Ισημερινού